Gospodarenje podacima u posredniku javnog informacijskog sustava : magistarski rad - Benc, Ivan (I. Benc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Pružanje usluga u javnim informacijskim sustavima postaje sve složenije. Radi lakšeg ostvarivanja usluga razvijaju se posrednički sustavi koji pojednostavljuju razvoj novih i olakšavaju održavanje postojećih usluga javnih informacijskih sustava. MidArc posrednik je primjer posredničkog sustava razvijan u suradnji Ericsson Nikola Tesle i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. MidArc posrednik u svojem radu koristi sustav gospodarenja podacima za dodavanje, brisanje, mijenjanje i dohvaćanje različitih podataka javnog informacijskog sustava. Sustav gospodarenja podacima izveden je u dva sloja: sloj Spremište Podatka i sloj Pristup Podacima. Spremište Podataka sprema podatke sustava u relacijske baze podatka i hijerarhijske baze podatka direktorije. Pristup Podacima jest programski sloj koji omogućava jednostavan pristup podacima u Spremištu Podatka, putem strogo definiranog programskog sučelja. Unutar Pristupa Podacima pozivi funkcija sučelja preoblikuju se u pozive relacijskih i hijerarhijskih baza podatka standardnim protokolima. Nadalje, sloj Pristup Podacima ostvaruje priručne memorije i međuspremnike pomoću kojih se ubrzava pristup podacima. U sklopu rada izmjerena su osnovna svojstva ostvarenog sustava gospodarenja podacima i uspoređena sa svojstvima drugih mogućih rješenja sustava gospodarenja podacima. Ključne riječi: Posrednik, posrednički sustav, gospodarenje podacima, upravljanje podacima, priručna memorija, direktorij, javni informacijski sustav, Internet, raspodijeljeni sustav