Daljinski rad s programskim sustavom primjenom pokretnih agenata : magistarski rad - Ljubi, Igor (I. Ljubi ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Ovaj rad bavi se problematikom upravljanja programskim sustavom kada se on nalazi na nekom čvoru u telekomunikacijskoj mreži. Prikazani su koncepti isporuke, upravljanja i održavanja programskih sustava. Istražene su i prikazane prednosti uporabe modela pokretnih programskih agenata nad tradicionalnim načinima pristupa udaljenim objektima ili čvorovima. Temeljem provedene analize različitih implementacija programskih agenata, odabran je sustav Grasshopper. Nakon obavljenih istraživanja predložen je model daljinskog upravljanja programskim sustavom. Korištenjem predložene arhitekture dizajniran je sustav za daljinski rad s programskim sustavom, nazvan Ljuska za udaljeno održavanje (engl. Remote Maintenance Shell, RMS). Detaljno je opisan način njegovog rada te korištenje pokretnih agenata za upravljanje programskim sustavom koji se nalazi na udaljenom čvoru. Na primjeru slučaja uporabe sustava RMS, zamjene verzija programskog sustava ispitani su i potvrđeni predloženi modeli za daljinsko upravljanje programskim sustavom. Ključne riječi: raspodijeljeni sustavi, telekomunikacije, pokretni programski agenti, daljinski rad s programskim sustavom, održavanje programskog sustava