Modeliranje konteksta u entropijskom kodiranju videosignala : magistarski rad - Mrak, Marta; Grgić, Sonja (Zagreb : M. Mrak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovome radu je objašnjena i analizirana primjena entropijskog kodiranja s modeliranjem konteksta u kompresiji videosignala. Dan je pregled H.264/AVC norme za kodiranje videosignala. Na temelju provedene teorijske analize i eksperimentalnih opažanja određen je novi postupak za modeliranje konteksta binarnih podataka. Predloženi postupak se temelji na optimiziranim algoritmima gradnje i odabira binarnih stabala konteksta. Postupak je primijenjen na odabrane elemente sintakse trenutnog referentnog H.264/AVC modela za kodiranje individualnih slika i grupe slika, te je ocijenjen za različite ispitne sekvence, kvantizacijske parametre i postupke za predviđanje vjerojatnosti. Eksperimentalni rezultati pokazuju da su dobici kodiranja nove metode jednaki ili veći od dobitaka koji se postižu primjenom H.264/AVC CABAC sustava.
Ključne riječi: H.264/AVC - kompresija videosignala - modeliranje konteksta - CABAC - GRASP - adaptivno kodiranje
In this thesis entropy coding using context modeling with application to video compression is presented and analysed. An overview of H.264/AVC video coding standard is presented. Based on theoretical considerations and empirical observations a new algorithm for context modeling of binary sources is presented. The algorithm is based on a tree reordering and tree selection process for an optimized modeling using binary context trees. The proposed technique is applied to the selected syntax element of the current H.264/AVC test model for individual frames and group of pictures. Its performance is evaluated for different sources, quantization parameters and probability estimation methods. Experimental results show that by using the proposed algorithm coding gains similar or superior to those obtained with H.264/AVC CABAC algorithm can be achieved.
Keywords: H.264/AVC - video compression - context modeling - CABAC - GRASP - adaptive coding
Bibliografija str. 60-61.