Analiza uporabe metapodataka u omeđenom informacijskom prostoru Weba : magistarski rad - Milinović, Miroslav (M. Milinović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Koncept metapodataka uveden je s temeljnim ciljem poboljšanja kvalitete internetskog, prije svega informacijskog prostora Weba, a s razvojem u području semantičkog Weba i usluga Weba, metapodaci su jasno prepoznati kao jedan od ključnih elemenata unapređenja Weba. U ovom radu istražujemo raspoložive postupke, tehnologije i standarde za metapodatke i njihovu uporabu. Posebice se bavimo onim metapodatkovnim tehnologijama koje se primjenjuju pri pronalaženju mrežnih resursa. Stoga je osobita pažnja posvećena Dublin Core metapodatkovnom standardu, kao i RDF infrastrukturi. Nadalje, temeljem provedenih mjerenja analiziramo metapodatkovne zapise u hrvatskom prostoru Weba uspoređujući dobivene rezultate sa sličnim mjerenjima provedenim u svijetu. Rezultate mjerenja i analize rabimo kao konkretnu podlogu za preporuke s ciljem unapređenja kvalitete prostora Weba. Ključne riječi informacijski prostor, Web, metapodaci, metapodatkovna shema, Dublin Core, RDF, mjerenje prostora Weba.