Kodiranje multimedijskih podataka za prijenos radiokomunikacijskim mrežama : magistarski rad - Šprljan, Nikola (N. Šprljan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovome radu objašnjeni su i analizirani postupci kodiranja multimedijskih podataka za prijenos radiokomunikacijskim mrežama. Opisan je SPIHT algoritam za progresivnu kompresiju slikovnih podataka koji u ispitivanjima služi za kodiranje izvornih podataka. Izveden je dokaz optimalnosti izabranog redoslijeda kodiranja SPIHT algoritmom po skupovima. Definirani su modeli komunikacijskog kanala i dan je pregled postupaka za kanalno kodiranje. Ispitivanjima su uspoređeni postupci odvojenog i združenog kanalnog i izvornog kodiranja za definirane kanale. Na temelju provedene teorijske analize i eksperimentalnih opažanja određen je novi postupak za združeno kanalno i izvorno kodiranje slikovnih podataka koji omogućava nejednoliku zaštitu kodiranih izvornih podataka. Predloženi postupak temelji se na algoritmu za optimalnu raspodjelu zaštite uz korištenje R-D karakteristike komprimirane slike. Postupak je primijenjen na ispitivane kanale, te eksperimentalni rezultati pokazuju da su dobici kodiranja nove metode veći od dobitaka koji se postižu primjenom dosadašnjih postupaka koji koriste jednoliku zaštitu. Ključne riječi: - radiokomunikacijski kanal - SPIHT - kanalno kodiranje - združeno kanalno i kodiranje izvornih podataka - optimizacija kvalitete pomoću R-D krivulje - nejednolika zaštita od pogreške.