Kodiranje multimedijskih podataka za prijenos radiokomunikacijskim mrežama : magistarski rad - Šprljan, Nikola; Zovko-Cihlar, Branka (Zagreb : N. Šprljan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovome radu objašnjeni su i analizirani postupci kodiranja multimedijskih podataka za
prijenos radiokomunikacijskim mrežama. Opisan je SPIHT algoritam za progresivnu kompresiju
slikovnih podataka koji u ispitivanjima služi za kodiranje izvornih podataka. Izveden je dokaz
optimalnosti izabranog redoslijeda kodiranja SPIHT algoritmom po skupovima. Definirani su
modeli komunikacijskog kanala i dan je pregled postupaka za kanalno kodiranje. Ispitivanjima
su uspoređeni postupci odvojenog i združenog kanalnog i izvornog kodiranja za definirane
kanale. Na temelju provedene teorijske analize i eksperimentalnih opažanja određen je novi
postupak za združeno kanalno i izvorno kodiranje slikovnih podataka koji omogućava
nejednoliku zaštitu kodiranih izvornih podataka. Predloženi postupak temelji se na algoritmu za
optimalnu raspodjelu zaštite uz korištenje R-D karakteristike komprimirane slike. Postupak je
primijenjen na ispitivane kanale, te eksperimentalni rezultati pokazuju da su dobici kodiranja
nove metode veći od dobitaka koji se postižu primjenom dosadašnjih postupaka koji koriste
jednoliku zaštitu.
Ključne riječi: - radiokomunikacijski kanal
- SPIHT
- kanalno kodiranje
- združeno kanalno i kodiranje izvornih podataka
- optimizacija kvalitete pomoću R-D krivulje
- nejednolika zaštita od pogreške.
In this thesis methods for coding of multimedia data with application in wireless network
transmission are presented and analysed. As a source coder, SPIHT algorithm for progressive
image compression is presented. The optimality of the chosen group coding order using SPIHT
is proven. The communication channel models are defined and an overview of channel coding
methods is given. Simulations are performed in order to compare different joint and separated
methods of channel and source coding for selected channels. Based on theoretical considerations
and empirical observations a new method for joint channel and source coding is established,
which enables the application of unequal error protection for source data. The new method is
based on an algorithm for optimal protection distribution using R-D curve of the compressed
image. The new technique is tested in channel simulations. Experimental results show that by
using the proposed method coding gains superior to those obtained with preceding methods can
be achieved.
Keywords: wireless channel
- SPIHT
- channel coding
- joint source-channel coding
- quality optimisation using R-D curve
- unequal error protection.