Multimedia transmission in mobile communications = Multimedijski prijenos u pokretnim komunikacijama : master thesid = magistarski rad - Gajić, Ružica (R. Gajić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Razvoj sustava pokretnih komunikacija se ubrzano kreće prema trećoj generaciji, tj. prema UMTS sustavima. Brzina prijenosa informacija je već u sustavima druge generacije povećana, a bitno povećanje se očekuje nakon implementacije UMTS sustava. Istodobno, u razvoju usluga se pojavljuju multimedijske usluge, kao npr. prijenos slika i video odsječaka u raznim aplikacijama. Obrada i prijenos slika je definirana standardima JPEG (za prijenos mirne kromatske slike), JPEG 2000 (nadopuna JPEG standarda) i MPEG (za prijenos video signala). Pri prijenosu slike koriste se tehnike kompresije i kodiranja podataka, kako bi se tok informacija što više prilagodio karakteristikama prijenosnog puta u sustavima pokretnih komunikacija. Koriste se diskretna kosinusna transformacija i diskretna wavelet transformacija, dvije tehnike obrade signala koje se oslanjaju na uklanjanje statističke i subjektivne redundancije iz sadržaja slike. Kvaliteta koja se postiže tim postupcima je uvijek kompromis između parametara koji su određeni samom tehnikom kompresije i zahtjeva korisnika. Ključne riječi - sustavi pokretnih komunikacija - univerzalni mobilni telekomunikacijski standard (UMTS) - JPEG norma - JPEG 2000 norma - MPEG norma - diskretna kosinusna transformacija (DCT) - diskretna wavelet transformacija (DWT).