Proračun osnovnih vjerojatnosnih veličina tehničkih sustava pomoću markovljevih procesa : magistarski rad - Vilenica, Emil (E. Vilenica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Dosadašnja uporaba Markovljevih procesa pri proračunu pokazatelja pouzdanosti tehničkih sustava uglavnom se ograničavala samo na korištenje matematičkog alata uz zadane ulazne podatke. Pritom se izbjegavalo naglašavanje aproksimacija i netočnosti kako na ulaznim podacima, tako i na samom modelu Markovljeva procesa, pa se samim time nije dobivalo potpuno razumijevanje o kvaliteti ulaznih podataka i same metode proračuna. Prema tome, potrebno je u potpunosti poznavati principe rada razmatranog sustava, prednosti i nedostatke primijenjene metode proračuna pokazatelja pouzdanosti sustava, kao i stvarno stohastičko ponašanje komponenata sustava. Zbog toga se primjena Markovljeva procesa opisuje s posebnim naglaskom na već spomenute nedostatke i aproksimacije, kako bi se stekla što bolja slika o kvaliteti dobivenih pokazatelja pouzdanosti sustava. Da bi se što bolje prikazao utjecaj ulaznih podataka, na osnovu statističkog skupa podataka koji oslikava stohastičku prirodu realne komponente pokazana je metoda nadomještanja stvarnih vjerojatnosnih veličina komponente sa teoretskim, te je izvršena ocjena kvalitete takvog nadomještanja. Opisom drugih učestalo korištenih analitičkih metoda i njihovom usporedbom sa primjenom Markovljeva procesa upotpunjava se slika o vrijednosti Markovljeva procesa kao analitičke metode proračuna pokazatelja pouzdanosti sustava. Ključne riječi: Markovljev proces, pouzdanost, raspoloživost, učestalost prijelaza, vrijeme boravka, frekvencija nastupanja