Pretvorba poruka i parametara pri komunikaciji između različitih mrežnih protokola : magistarski rad - Naglić, Zvonimir (Z. Naglić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U današnje vrijeme, vrijeme interneta, svi smo svjesni utjecaja internet tehnologije na svakodnevne poslove kojima se bavimo. Internet polako, ali sigurno, krči svoj put u telekomunikacijskim sustavima usmjerujući razvoj tradicionalnih mreža prema mrežama novih generacija. Razvoj mreža prema novim generacijama donio je, uz nezaobilazan tehnološki napredak, i nova arhitekturna rješenja zajedno s novim mrežnim protokolima. U radu su izložena osnovna obilježja osnovnih upravljačkih protokola mreža tradicionalne telefonije i mreža novih generacija, te je provedena analiza pretvorbe poruka i parametara pri prijelazu komunikacije između različitih mrežnih protokola. Naglasak analize je stavljen na poruke i parametre od važnosti za osnovno upravljanje pozivom. Na studijskom primjeru, koristeći se SDL formalnom specifikacijom, prikazan je osnovni slučaj upravljanja pozivom pri prijelazu komunikacije između ISUP i SIP protokola. KLJUČNE RIJEČI: Upravljanje pozivom, protokoli upravljanja pozivom, mreže novih generacija, SIP, H.323, Parlay, mreže paketnog prijenosa, pretvorba poruka i parametara, 3GPP.