Algoritmi održavanja sumarnih tablica i materijaliziranih pogleda u skladištima podataka : magistarski rad - Delaš, Tomislav (T. Delaš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Osvježavanje sumarnih tablica i materijaliziranih pogleda unutar skladišta podataka predstavlja opsežnu tematiku prvenstveno zbog raznolikosti perspektiva i dimenzija iz kojih se mogu promatrati skladišta podataka i u njima definiranih sumarnih objekata. Zbog toga je razvijeno niz algoritama koji se mogu primjenjivati za osvježavanje skladišta podataka. Ovaj rad sistematski analizira različite metode i algoritme za osvježavanje skladišta podataka. Prvo se analiziraju algoritmi za inkrementalno trenutno osvježavanje materijaliziranih pogleda, koji osiguravaju trenutnu konzistentnost i sinkroniziranost stanja skladišta sa izvornim podacima, ali predstavljaju značajno opterećenje na produkcijske aplikacije, koje u sklopu svog redovnog funkcioniranja moraju uključiti i osvježavanje skladišta. Zatim se analiziraju algoritmi za inkrementalno periodičko (npr. dnevno, tjedno, mjesečno) osvježavanje skladišta, koji prikupljene promjene nad izvornim podacima implementiraju nad stanjem skladišta periodički, sa zadrškom. Time se dozvoljava da stanje skladišta ne bude sinkronizirano sa stanjem izvornih podataka, ali u sustavima za podršku poslovnom odlučivanju i statističkim izvještajima u pravilu nije potrebno imati najsvježije stanje skladišta. Treću skupinu algoritama obuhvaćaju algoritmi održavanja skladišta koji za vrijeme izvršavanja svojih transakcija održavanja omogućuju istovremene korisničke upite prema skladištu podataka. To je posebno korisno u primjenama skladišta gdje ne postoji rezervirano vrijeme samo za transakcije održavanja, već konzistentno skladište mora biti dostupno korisnicima za upite 24 sata dnevno. Zatim se posebno analiziraju skladišta podataka koja sadrže materijalizirane poglede koji se mogu samoodržavati, tj. računati svoje novo stanje korištenjem postojećeg stanja i promjena nad izvornim podacima, bez pristupanja izvornim podacima. U svom drugom dijelu, ovaj rad opisuje praktičnu implementaciju i verifikaciju algoritama na jednom produkcijskom modelu skladišta podataka, uz preporuke za korištenje određenih algoritama ovisno o željenom načinu osvježavanja skladišta i tipu definiranih materijaliziranih pogleda unutar skladišta.