Sustav upravljanja obnovljivim izvorima energije u zgradi : doktorska disertacija - Majdandžić, Ljubomir (Lj. Majdandžić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji je razvijen model energetski neovisne zgrade, primjenom nove energetski odr§ive tehnologije, koja je u skladu sa zaçtitom okoliça i strogim kriterijima odr§ivog razvoja. Zgrada tijekom cijele godine ima sav energetski doprinos iz obnovljivih izvora energije, prije svega iz energije Sunca, s minimalnom emisijom çtetnih tvari u okoliç. U model su sinergijski povezani podsustavi: pasivnog koriçtenja Sunźeve energije, grijanja i pripreme potroçne tople vode, istosmjerne i izmjeniźne struje, pohrane energije pomo†u vodika, gorivih †elija, solarnog hlaĐenja, desalinizacije morske vode, sakupljanja kiçnice, vjetrogeneratora, te sustava voĐenja i upravljanja. Svi podsustavi, odnosno pojedini modeli, prikazani su jednad§bama koje opisuju promjene toka i energije pojedinih komponenti i povezani su u skladnost cijele energetski neovisne zgrade. Prikazan je simulacijski model koncepcijskog rijeçenja predpostavljene konfiguracije energetski neovisne zgrade i dani su dijagrami toka simulacije. Opisan je model optimalnog upravljanja energijom koji, metodom linearnog programiranja, daje koliźine energije iz svakog izvora, uz najmanje troçkove, a zadovoljava energetske potrebe zgrade. U radu se koristi multidisciplinarni pristup obzirom na energetsko-ekonomske i energetsko-ekoloçke kriterije. Na kraju su analizirani rezultati simulacije i prikazani kao mjeseźne vrijednosti udjela i cijena energije pojedinih izvora energije. KLJUČNE RIJEČI: obnovljivi izvori energije, solarna energija, zgrada, elektriźna energija, solarno grijanje, solarno hlađenje, vodik, goriva ćelija, desalinizacija morske vode, energija vjetra, zaštita okoliša.