Trofazni strujno-naponski kalibrator : magistarski rad - Ferković, Luka (L. Ferković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U visokonaponskim se prijenosnim mrežama, uvođenjem novog obračunskog mjernog sustava, ukazala potreba za preciznim određivanjem nesigurnosti mjerenja električne energije. Nadzor rada mjernog sustava zasniva se na redovitoj provjeri onih parametara koji utječu na mjernu nesigurnost. Za mjerenje nekih od tih parametara potrebno je razviti posebni mjerni uređaj prilagođen radnim uvjetima na obračunskim mjernim mjestima visokonaponske prijenosne mreže. Temeljem analize zahtjeva mjernog sustava, predloženo je i razrađeno tehničko rješenje uređaja za mjerenje impedancija vodova i tereta u niskonaponskim petljama naponskih i strujnih mjernih transformatora visokonaponske prijenosne mreže. Gotov kalibrator na svojim izlazima daje trofazni napon i trofaznu struju s mogućnošću regulacije tih veličina u opsegu od 10 % do 120 % njihovih nazivnih iznosa (UN = 100/ V, IN = 1 A i 5 A). Kalibrator ima predviđenu regulaciju faznog pomaka ? između struje i napona u opsegu od 0o do 360o. Značajke i funkcionalnost izvedenog uređaja provjerene su u Primarnom elektromagnetnom laboratoriju te je, temeljem pokusa i ocjena sastavnica vrste "B" nesigurnosti, procijenjena mjerna nesigurnost postavnih vrijednosti izlaznih veličina. Ključne riječi: mjerenje tereta mjernih transformatora, trofazni sustav, kalibracija napona, struje i faze.