Unaprjeđenje procesa razvoja programske podrške mjerenjem posrednih parametara kvalitete : magistarski rad - Gvozdanović, Darko; Sinković, Vjekoslav (Zagreb : D. Gvozdanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Namjera je ovog rada da predloži skup mjerenja koji bi se u ranim fazama dizajniranja programske podrške koristio kao pomoć u procjeni sukladnosti konkretnih rješenja u UML modelu sa preporučenim praksama te drugim dobrim iskustvima iz prošlosti. Nakon pregleda UML jezika, RUP procesa i teorije o mjerenjima, analizirane su mjere za objektno-orijentirani softver i empirijska istraživanja dostupna u literaturi. Vodeći računa da se dobro uklope u RUP proces, definirani su i detaljno opisani postupci mjerenja te smjernice i naputci prema kojima bi trebalo provesti analizu rezultata. Budući da je za podršku postupcima mjerenja razvijen alat koji automatski prikuplja vrijednosti predloženog skupa mjera iz UML modela, date su upute za njegovo korištenje kao i neki detalji o njegovoj strukturi. Rad završava pregledom iskustava iz razvoja testne aplikacije korištenjem predloženog procesa i pripadajućih mjerenja.
Ključne riječi:
Mjere za objektno-orijentirani softver, mjerenja u ranim fazama dizajna, UML, RUP, Kvaliteta softvera.
Intention of this thesis is to suggest set of measures that can be used in early phases of software development as aid for assessment how concrete solutions in UML model comply with best practices and other experiences from the past. An overview of UML language, RUP process and measurement theory is given as an introduction. The thesis continues with analysis of object-oriented measures and empirical research projects. Having in mind necessity of integration with RUP process, measurement procedures and measure analysis guidelines were defined and described in details. Since tool for automatic collection of measures from UML model is developed, its description and user guide is presented. Thesis concludes with detailed description of experiences gained from developing pilot application according to proposed process.
Keywords:
Object-oriented software measures, Measurements in early design phase, UML, RUP, Software quality.
Bibliografija str. 117-120.