Povećanje prijenosne moći elektroenergetskog sustava s obzirom na kriterije stabilnosti napona : magistarski rad - Grujić, Vladimir (V. Grujić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovoj radnji je opisana problematika mogućeg povećanja prijenosne moći i fleksibilnosti interkonekcije uz istodobno održavanje zahtjevanog nivoa sigurnosti sistema. Problemi prijenosa električne energije i stabilnosti napona je jedan od glavnih izazova pri planiranju i pogonu elektroenergetskog sistema (EES-a). Osnovni razlog povećanog zanimanja svjetske i stručne javnosti nalazi se u opasnom približavanju mnogih sistema granici stabilnosti napona uslijed povećanog opterećenja sistema koje nije praćeno odgovarajućim povećanjem prijenosne moći a to znači i ugrožavanje razine sigurnosti sistema. Zbog toga su potrebne korektivne akcije klasičnim kompenzacijskim ili suvremenim FACTS uređajima kako bi se održala razina sigurnosti sistema. Isto je tako moguće to ostvariti izgradnjom novih interkonekcijskih vodova, kao što je to slučaj s novim 400 kV vodom između Mađarske i Hrvatske između transformatorskih stanica Heviz i Tumbri.