Planiranje izvora jalove snage u razdjelnim mrežama s nestandardnom raspodjelom opterećenja : magistarski rad - Klišanin, Tomslav (T. Klišanin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U razdjelnim (distribucijskim) elektroenergetskim mrežama problem određivanja veličine, broja i lokacije kondenzatorskih baterija bitan je sa stanovišta minimiziranja gubitaka djelatne snage i energije. U radu je dan opis glavnih značajki kondenzatorskih baterija i mogućnosti korištenja najnovijih saznanja i algoritama koji se mogu koristiti u rješavanju problema optimalnog smještaja kondenzatorskih baterija. Također je razvijen i programski paket koji koristi algoritam stohastičke relaksacije. Ovaj alat je testiran na razdjelnoj mreži Grada Novalje. Ključne riječi: Razdjelna mreža, kondenzatorska baterija, stohastička relaksacija.