Analiza tehničkih zahtjeva i razvoja računalom podržanog sustava za registraciju poremećaja u elektroenergetskim postrojenjima : magistarski rad - Balković, Mislav (M. Balković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Zadatak ovog istraživanja bio je odrediti tehničke zahtjeve i mogućnosti razvoja PC računalom podržanog sustava za registraciju i analizu poremećaja u elektroenergetskim postrojenjima. Temeljem rezultata ove analize razvijen je softverski sustav koji obavlja navedene funkcije. On se sastoji od dvaju podsustava. Prvi podsustav korištenjem analogne PC kartice izvodi mjerenje ulaznih signala poremećaja, detektiranje nastanka poremećaja te digitalizaciju mjerenih veličina i njihovo registriranje unutar memorije PC računala. Izlaz iz ovog podsustava predstavlja digitalni zapisi poremećaja u IEEE C37.111 formatu, što osigurava mogućnost korištenja ovih podataka i u drugim sustavima za analizu. Drugi podsustav omogućuje prezentaciju izmjerenih signala poremećaja i njihovu analizu kroz faznu / vektorsku i Fourierov-u analizu, oscilografiju, prikaz trendova i sl. Kako bi bilo moguće ostavriti funkcije prikaza i analize signala korištene su tehnike digitalne obrade signala: numeričko deriviranje i integriranje, diskretna Fourierova transformacija - DFT, uokvirenje signala kao i brojne tehnike digitalnog filtriranja signala. Rezultati registracije i analize signala poremećaja dobiveni ovim sustavom ne odstupaju od rezultata skupih industrijskih sustava baziranih na hardverskoj platformi. Ključne riječi: Zapis poremećaja, algoritmi digitalne obrade signala, DSP, okidanje - triggering