Analiza tehničkih zahtjeva i razvoja računalom podržanog sustava za registraciju poremećaja u elektroenergetskim postrojenjima : magistarski rad - Balković, Mislav; Marušić, Ante (Zagreb : M. Balković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Zadatak ovog istraživanja bio je odrediti tehničke zahtjeve i mogućnosti razvoja PC računalom podržanog sustava za registraciju i analizu poremećaja u elektroenergetskim postrojenjima. Temeljem rezultata ove analize razvijen je softverski sustav koji obavlja navedene funkcije. On se sastoji od dvaju podsustava. Prvi podsustav korištenjem analogne PC kartice izvodi mjerenje ulaznih signala poremećaja, detektiranje nastanka poremećaja te digitalizaciju mjerenih veličina i njihovo registriranje unutar memorije PC računala. Izlaz iz ovog podsustava predstavlja digitalni zapisi poremećaja u IEEE C37.111 formatu, što osigurava mogućnost korištenja ovih podataka i u drugim sustavima za analizu. Drugi podsustav omogućuje prezentaciju izmjerenih signala poremećaja i njihovu analizu kroz faznu / vektorsku i Fourierov-u analizu, oscilografiju, prikaz trendova i sl. Kako bi bilo moguće ostavriti funkcije prikaza i analize signala korištene su tehnike digitalne obrade signala: numeričko deriviranje i integriranje, diskretna Fourierova transformacija - DFT, uokvirenje signala kao i brojne tehnike digitalnog filtriranja signala. Rezultati registracije i analize signala poremećaja dobiveni ovim sustavom ne odstupaju od rezultata skupih industrijskih sustava baziranih na hardverskoj platformi.
Ključne riječi: Zapis poremećaja, algoritmi digitalne obrade signala, DSP, okidanje - triggering
Task of this research was to find and analyse technical requirements and possibility of PC based Disturbance Recording system development. Upon results of this research, main conclusions were made and the software system was developed consisted of two subsystems. Industrial analog PC card was used as input device in the first, real time, subsystem. Output of this subsystem is Pretriggered disturbance data recorded in IEEE C37.111 format. In the second subsystem digital signal processing algorithms were used for presentation and analyse of recorded data via phase/vector and Fourier signal analysis, oscilography, trends, etc. Numerical differentiation and integration, discrete Fourier transformation, windowing and digital signal filtering techniques was derived and used to get correct measurements and data analysis results.
Key Words: Disturbance recording, signal analysis algorithms, DSP, triggering
Bibliografija str. 149.