Programski sustavi za komunikacijske usluge u raznorodnim mrežama : magistarski rad - Čukman, Tihomir; Lovrek, Ignac (Zagreb : T. Čukman ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Razvojem raspodijeljenih aplikacijskih i uslužnih arhitektura raste potreba za standardiziranim međusobnim povezivanjem pojedinih slojeva aplikacija i usluga. U ovom su radu, kroz problematiku povezivanja aplikacija i usluga koje se izvode na dvije najraširenije razvojne i izvedbene aplikacijske platforme, analizirani načini povezivanja te sastavne komponente middleware tehnologija koje se koriste u njihovom povezivanju. Također su analizirani tehnološki i poslovni kriteriji koji utječu na izbor platformi i middleware tehnologija. Na studijskim primjerima je analizirana primjena raznih metoda povezivanja aplikacija i usluga izvedenih na istorodnim i raznorodnim raspodijeljenim platformama. Zbirnom analizom dobrih i loših karakteristika pojedinih metoda povezivanja predložen je skup preporuka za definiranje odrednica prilikom razmatranja načina povezivanja s ciljem efikasnog i troškovno prihvatljivog povezivanja u jedinstven sustav.
Ključne riječi: Komunikacijske aplikacije i usluge, middleware komponente, objektno orijentirani razvoj, integracija, raspodijeljeni raznorodni sustavi, aplikacijski slojevi, J2EE, .NET
With increased development of distributed application and service architectures there is evident growing need for standardised integration of application and service layers. On the base of application and service integration issues, with two most widely used application and service platforms, this thesis performs analysis of integration methods and middleware components used in application and service integration scenarios. This thesis also performs analysis of technology and business criteria which should be taken into account when making decision about application platforms and middleware components used for integration. Analysing different case studies on homogenous and heterogeneous platforms thesis shows usage of different integration methods and middleware components. Based on analysed benefits and weaknesses of different integration methods thesis proposes a set of recommendations which can help in achieving efficient and cost effective integration process.
Keywords: Communication application and services, middleware components, object oriented design, integration, distributed heterogeneous systems, application layers, J2EE, .NET
Bibliografija str. 111-115.