Učinkovitost algoritama prijenosa podataka u multimedijskim mrežama : doktorska disertacija - Lenardić, Daniel Zlatko (D.Z. Lenardić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Doktorska disertacija se bavi analizom efikasnosti prilagodbe različitih implementacija TCP/IP stoga komunikacijskih protokola prijenosu multimedijskih podataka i aplikacija (prijenos zvuka, slike i videa u realnom vremenu) u širokopojasnim računalnim mrežama. Praktični dio disertacije se sastoji od implementacije različitih TCP/IP stogova protokola (na primjer, Tahoe, Reno, Vegas, SACK...), različitih statističkih modela simulacije multimedijalnih izvora podataka, te različitih tehnologija i topologija širokopojasnih usmjeravanih računalnih mreža (ATM, wireless LAN, Frame Relay...), te analize ponašanja mreže u različitim opterećenjima, s različitim istovremenim tokovima podataka, te s različitim sustavima detekcije i kontrole zagušenja i propusnosti TCP/IP mreže. Cjelokupni praktični dio disertacije se odvija u NS2 sustavu za simuliranje računalnih mreža, koji je općeprihvaćeni standard u području znanstvenih istraživanja komunikacijskih tehnologija i protokola. Teorijski dio disertacije obuhvaća analizu postojećih i teorijskih TCP/IP stogova protokola, različitih načina prijenosa podataka u širokopojasnim mrežama (usmjeravanje, preklapanje), te različitih mrežnih tehnologija i obitelji protokola, kao i prijašnja istraživanja iz ovog područja i statističke analize prikladnosti pojedinih algoritama simulacije multimedijskog prometa u TCP/IP računalnim mrežama. Znanstveni doprinos ove doktorske disertacije je u određivanju prikladnih algoritama prijenosa multimedijskih podataka u TCP/IP okruženju, ovisno o različitom opterećenju i okolnostima rada računalne mreže, te u razradi potrebnih karakteristika algoritama detekcije promjena u okruženju i opterećenju pojedinih segmenata računalne mreže, čime bi se omogućila i dinamička prilagodba algoritama prijenosa, odnosno odredile pretpostavke koje moraju biti ostvarene da bi se izgradio dinamički prilagodljiv multimedijski komunikacijski sustav baziran na TCP/IP računalnoj mreži. Ključne riječi: Učinkovitost, algoritam, prijenos, usmjeravanje, preklapanje, multimedija, računalne mreže, kvaliteta usluge, TCP, implementacije