Postupci analize podataka u izgradnji profila korisnika usluga : magistarski rad - Ujević, Filip (F. Ujević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Suvremene računalne i telekomunikacijske tehnologije omogućile su jednostavno prikupljanje i jeftinu pohranu ogromnih količina podataka. U poslovnom svijetu prikupljeni podaci su uglavnom transakcijskog oblika, a najveći dio nastaje bilježenjem interakcija s korisnicima usluga. Pravi potencijal tako izgrađenih baza podataka nije u sirovim transakcijskim podacima, već u implicitnim pravilnostima koje su u njima skrivene. U današnjem svijetu globalne konkurencije veliku ulogu u stjecanju i održavanju tržišnog udjela ima upravo pronalaženje, razumijevanje i iskorištavanje pravilnosti u obilježjima i ponašanju korisnika usluga. Postupci inteligentne analize podataka omogućuju strojno pronalaženje implicitnih pravilnosti i odnosa koji postoje skriveni u velikim bazama podataka. U ovom radu izložene su osnovne postavke i ideje na kojima se zasnivaju postupci inteligentne analize podataka, opisani su temeljni problemi u njihovoj primjeni, kao i načini rješavanja tih problema. Prikazane su najpopularnije tehnike svake od faza procesa inteligentne analize podataka, te su naznačena njihova svojstva i međusobne razlike. Posebice, rad istražuje adekvatnost, efikasnost i uspješnost primjene opisanih postupaka inteligentne analize podataka na stvarne probleme iz poslovnog svijeta. Analiziraju se konkretni podaci na tipičnom problemu profiliranja korisnika iz domene osiguravajućih društava. Provedena razmatranja rezultirala su specifičnom kombinacijom tehnika probabilističkog i deskriptivnog modeliranja, koja je prvenstveno namijenjena problemima s izraženim nedeterminističkim obilježjima. Na tim osnovama je izgrađen i programski produkt koji implementira postupke analize podataka u kontekstu promatranih problema. Ključne riječi: inteligentna analiza podataka, otkrivanje znanja, strojno učenje, profili korisnika usluga, stvarni poslovni problemi, tehnike modeliranja, neizvjesnost