Prostorna razlučivost zvučnih izvora u akustički različitim prostorima : doktorska disertacija - Jambrošić, Kristian (K. Jambrošić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji je dan pregled dosadašnjih istraživanja percepcije zvučnih izvora u slobodnom i reverberantnom prostoru. Obrađeni su računalni modeli sluha koji oponašaju određene funkcije sluha te su opisane neke akustičke značajke prostora koje utječu na točnost lokalizacije i razlučivost zvučnih izvora. Prikazan je razvoj višekanalnih sustava za reprodukciju zvuka te su međusobno uspoređeni. Razvijena je metoda za ispitivanje razlučivosti više simultanih zvučnih izvora u reverberantnim prostorima s različitim ispitnim signalima koji su selektivno uključivali različite mehanizme sluha za lokalizaciju zvučnih izvora. Kao ispitni signali su korišteni umjetno i prirodno generirani zvukovi. Uz jedan referentni signal u ispitivanjima su bili simultano uključivani jedan do šest smetajućih signala, a zvučni izvori su bili postavljani na različita mjesta po obodu ispitne kružnice u horizontalnoj ravnini. Iz rezultata ispitivanja razlučivosti na 10-17 ispitanika, ovisno o vrsti ispitivanja, izvučeni su zaključci o granicama sluha u razlučivanju jednog izvora uz simultane smetajuće. Ispitan je i utjecaj glasnoće reproduciranog zvučnog polja na razlučivost izvora. Ispitivanja su provedena u tri akustički različite prostorije opisane određenim izmjerenim akustičkim parametrima. Uspoređivanjem rezultata ispitivanja s akustičkim parametrima prostorija određen je utjecaj prostorije na razlučivost izvora. Razvijen je računalni model ljudskog sluha kojemu je izlaz bio položaj i broj zvučnih izvora u prednjoj horizontalnoj poluravnini. Računalni model je primijenjen na virtualni akustički prostor i na jednu realnu ispitnu prostoriju. Rezultati mjerenja su uspoređeni s rezultatima subjektivnih ispitivanja te su pokazane prednosti i nedostaci objektivnih mjerenja razlučivosti izvora obzirom na subjektivna ispitivanja. Ključne riječi: • višekanalni sustavi za reprodukciju zvuka • akustičke značajke prostora • razlučivost zvučnih izvora • točnost lokalizacije • računalni modeli sluha