Elektronička auskultacija disanja za otkrivanje astmatičnih napadaja u djece : magistarski rad - Mazić, Igor (I. Mazić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Auskultacija (slušanje) i mjerenje zvučnih signala tijekom disanja koristi se u dijagnostici plućnih bolesti, uglavnom u kliničkoj okolini i kontroliranim uvjetima. Za bronhijalnu astmu, jednu od učestalih kroničnih bolesti, karakteristična je prilikom izdisaja povremena i kratkotrajna pojava tonova (fićuka) u frekvencijskom području od nekoliko stotina herca. Amplituda tonova i učestalost njihove pojave ovisi o protoku zraka u dišnom sustavu, odnosno o stupnju opstrukcije kod bolesnika. Za ranu detekciju astmatičnih napadaja koriste se kod odraslih osoba jednostavna prijenosna mjerila protoka. Takva mjerila smatraju se neprimjerenim kod djece, zbog slabe mogućnosti kontrole jednolikosti disanja u različitim prilikama. Cilj ovog rada je ispitati mogućnosti rane detekcije astme u djece analizom i obradom respiracijskih signala dobivenih s pomoću mjernih pretvornika. Koristila su se dva tipa mjernih pretvornika: mikrofon i akcelerometar koji su se postavljali na dušnik i prsni koš. Spektri signala snimljenih fonopneumograma su se računali različitim metodama te su se grafički prikazivali u vremensko-frekvencijskoj ravnini. Ispitivanje se provelo u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik na uzorku od 28 djece koji su bili u fazi pozitivne remisije u dobi od jedne do sedam godina. Ključne riječI: auskultacija, astma, fićuk, fonopneumogram, spektralna analiza, zvuk disanja