Postupci raspoređivanja u raznorodnim računalnim sustavima : doktorska disertacija - Martinović, Goran (G. Martinović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Raznorodno računalno okruženje posebno je pogodno za izvođenje računalno zahtjevnih aplikacija sastavljenih od različitih zadataka. Zahvaljujući brzim mrežama i Internet tehnologiji, osim što omogućava vrlo veliku računalnu snagu, ono posjeduje i sposobnost obnovljivosti resursa. Visoka razina raznorodnosti, vremenska promjenjivost i geografska raspodijeljenost zahtijevaju posebnu pozornost pri upravljanju resursima. Ova disertacija prikazuje postupke dodjeljivanja u navedenim uvjetima. Postojeća rješenja problema raspoređivanja osnova su rješavanja problema dodjeljivanja. To je i namjera prilagodbe zapisa γβ α raznorodnom okruženja. Predloženi Ω H model omogućava zorniji i potpuniji opis okruženja. On obuhvaća parametre aplikacije, platforme, dodjeljivanja, te vlasnika/ korisnika resursa. Predloženi algoritam MAMES namijenjen je raspoređivanju međusobno zavisnih zadataka na skupu uniformnih računala. Prema rezultatima simulacije, on pokazuje bolje rezultate od nekih postojećih, ali i moguće visoke ugradbene zahtjeve u stvarnom okruženju. S druge strane, predloženi heuristički postupci dodjeljivanja razmjeno su jednostavni, a proizlaze iz analize nedostataka postojećih postupaka. Usmjereni su ka postizanju što kraćeg vremena izvođenja i što ravnomjernijeg opterećenja. Dva postupka (SM i BS) obavljaju pridruživanje odvojeno od raspoređivanja, a preostala tri (Gmm, PM i RCM) cjelovito dodjeljivanje nakupina zadataka. Povećanje broja parametara koji opisuju okruženje omogućava veću zornost i zalihost prikaza. Preporučena načela kvazi-statičkog i statičko-dinamičkog dodjeljivanja usmjerena su boljem nadzoru dinamičnosti okruženja. Postupci dugoročnog i kratkoročnog predviđanja, te rezerviranje resursa zasnovano na višestrukim slučajnim poslužiteljima, povoljno djeluju na predodjeljivanje. Vrednovanje postupaka i uvjeta dodjeljivanja obavljeno je u pojednostavljenom ispitnom okruženju na temelju predloženih mjerila vrednovanja. Eksperimentalno vrednovanje predloženih postupaka i usporedba s postojećima pokazuju bolje rezultate u izvođenju aplikacije. Ti rezultati najbolji su pri predodjeljivanju s predviđanjem i rezerviranjem resursa i to za postupke dodjeljivanja nakupina zadataka. Ključne riječi: raznorodno računalno okruženje, dodjeljivanje, raspoređivanje, pridruživanje, uniformni procesori, predviđanje, poslužiteljski zadaci, vrednovanje.