Multimedijske komunikacije namijenjene slijepim osobama : magistarski rad - Virkes, Davor (D. Virkes ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Ovim radom obuhvaćeno je područje primjene multimedijskih rješenja od strane slijepih osoba, uz poseban osvrt na poboljšanje kvalitete života. Postojeće tehnologije razvijaju se sukladno tržištu i većinom su samo površno prilagođene slijepima. Ovo podjednako vrijedi za korištenje unaprijed pripremljenih sadržaja, onih koje korisnik stvara sam, ili u kojima prisustvuje. U ovome radu prikazani su rezultati istraživanja pristupačnosti mrežnih stranica javnih knjižnica u Hrvatskoj. Pomoćne tehnologije razvijaju se u svrhu prilagodbe različitih sadržaja slijepima, a oslanjaju se u velikoj mjeri na multimediju. U ovome radu detaljno su analizirana zvučna pomagala za slijepe, sustavi za pretvorbu teksta u govor, sustavi koji počivaju na računalnom vidu i pomagala za kretanje. Također je prikazana primjena multimedije u tiflotehnici. Poseban osvrt dan je na odgoj i obrazovanje slijepih i ulogu multimedijskih rješenja u odgojno-obrazovnom procesu. Kompenzacijska svojstva multimedijskih rješenja važan su resurs u nastavnom procesu. Osobne multimedijske radiokomunikacije postaju sve važniji aspekt multimedije općenito pa tako i u rješenjima za slijepe. U radu je prikazan pregled raspoloživih tehnologija i protokola. Ključne riječi: multimedija, slijepi i slabovidni, pomagalo, orijentacija, pristupačnost, računalni vid, odgoj i obrazovanje, radiokomunikacije, TTS, QoL