Multimedijske komunikacije namijenjene slijepim osobama : magistarski rad - Virkes, Davor; Zovko-Cihlar, Branka (Zagreb : D. Virkes ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Ovim radom obuhvaćeno je područje primjene multimedijskih rješenja od strane slijepih osoba, uz poseban osvrt na poboljšanje kvalitete života.
Postojeće tehnologije razvijaju se sukladno tržištu i većinom su samo površno prilagođene slijepima. Ovo podjednako vrijedi za korištenje unaprijed pripremljenih sadržaja, onih koje korisnik stvara sam, ili u kojima prisustvuje. U ovome radu prikazani su rezultati istraživanja pristupačnosti mrežnih stranica javnih knjižnica u Hrvatskoj.
Pomoćne tehnologije razvijaju se u svrhu prilagodbe različitih sadržaja slijepima, a oslanjaju se u velikoj mjeri na multimediju. U ovome radu detaljno su analizirana zvučna pomagala za slijepe, sustavi za pretvorbu teksta u govor, sustavi koji počivaju na računalnom vidu i pomagala za kretanje. Također je prikazana primjena multimedije u tiflotehnici.
Poseban osvrt dan je na odgoj i obrazovanje slijepih i ulogu multimedijskih rješenja u odgojno-obrazovnom procesu. Kompenzacijska svojstva multimedijskih rješenja važan su resurs u nastavnom procesu.
Osobne multimedijske radiokomunikacije postaju sve važniji aspekt multimedije općenito pa tako i u rješenjima za slijepe. U radu je prikazan pregled raspoloživih tehnologija i protokola.
Ključne riječi:
multimedija, slijepi i slabovidni, pomagalo, orijentacija, pristupačnost, računalni vid, odgoj i obrazovanje, radiokomunikacije, TTS, QoL
This work encompasses areas of multimedia applications for the blind, with special reflection to improving the quality of life.
Existing technologies are being developed according to the market demand, and they are only partially accessible to the blind. This holds truth for all kinds of content: previously prepared, those created by the user, or those in which user takes part. This work presents an analysis of Croatian public libraries' web pages accessibility.
Accessible technologies are being developed in order to adjust various contents to the blind, and they highly depend on multimedia. This work gives detailed analysis of auditory assistive devices for the blind, text to speech synthesis, systems that employ computer vision, and orientation and mobility aids. A review of applied multimedia in various aids is also given.
This work also gives a special reflection to the education of the blind, and a role of multimedia applications in educational process. Compensatory features of multimedia solutions are indispensable resource in teaching.
Personal radiocommunications are becoming increasingly important aspect of multimedia in general, and also as a part of solutions dedicated for the blind. This work presents an overview of currently available wireless communicational technologies and protocols.
Keywords:
multimedia, blindness and low vision, aid, orientation, accessibility, computer vision, education, radiocommunications, TTS, QoL
Bibliografija str. 113-118.