Parametri gubitaka govornih usluga u paketskim mrežama : magistarski rad - Hadžalić, Benijamin (B. Hadžalić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Govorne usluge u paketskim mrežama po svojoj prirodi se razlikuju od podatkovnih usluga. To neposredno uzrokuje i razliku između upotrebljavanih mehanizama kvalitete usluga. Mehanizmi koji se koriste za kontrolu gubitaka, kao jednog od elemenata za osiguranje određene kvalitete usluge, kod govornih usluga u paketskim mrežama uzeti su kao osnova za izradu ovog rada. Oni se općenito mogu podijeliti na dvije skupine: end-to-end mehanizmi za kontrolu gubitaka koji tretiraju ukupnu vezu i hop-by-hop mehanizmi koji kao okolinu djelovanja koriste lokalne mrežne čvorove. Naravno, kao hibridna metoda, javlja se i kombiniranje ovih dvaju mehanizama. Kako bi se stekla potpuna slika o parametrima gubitaka kod govornih usluga u paketskim mrežama, pored mehanizama kontrole gubitaka, razrađeni su i modeli tih gubitaka, te njihova metrika na razini paketa i na korisničkoj razini. U cilju prikaza šireg konteksta utjecaja gubitaka kod govornih usluga u paketskim mrežama u radu je obrađeno i implementiranje ovakve usluge, te je dat pregled tehnologija i normi koje se koriste u ovom području telekomunikacija.