Dynamic adaptation of QoS parameters for networked virtual reality services = Dinamička prilagodba parametara kvalitete usluge za umreženu virtualnu stvarnost : master thesis = magistarski rad - Skorin-Kapov, Lea (L. Skorin-Kapov ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Raznolikost u obilježljima pristupnih uređaja i mreža pomoću kojih se pristupa naprednim uslugama umrežene virtualne stvarnosti stvara potrebu za metodama prilagodbe usluge, te mehanizmima pregovaranja parametera kvalitete usluge. Mehanizmi za pregovaranje parametera kvalitete usluge, te mehanizmi dinamičke prilagodbe usluge, potrebni su i nakon što je usluga uspostavljena zbog niza mogućih razloga, kao što su: promjene u mogućnostima/zahtjevima krajnjeg korisnika, promjene u raspoloživosti/cijeni mrežnih resursa, te promjene u zahtjevima same usluge. Cilj ovoga rada je proučiti parametre kvalitete usluge za primjene umrežene virtualne stvarnosti, te predložiti model njihove prilagodbe kod promjena uvjeta u kojima se odvija usluga. Problem dinamičke dodjele potrebnih mrežnih resursa i prilagodba usluge postavljen je kao optimizacijski problem s ciljem maksimiziranja kvalitete usluge sa stajališta krajnjeg korisnika. U obzir su uzeta ograničenja zbog mogućnosti/zahtjeva krajnjeg korisnika, raspoloživosti/cijene mrežnih resursa, te zahtjeva same usluge. Izvedba predloženog modela u laboratorijskom okruženju pokazuje da potpora dinamičkom pregovaranju parametara kvalitete usluge omogućuje učinkovito korištenje mrežnih resursa. Također, uporaba mehanizama prilagodbe usluge omogućuje očuvanje prihvatljive kvalitete usluge bez obzira na promjene koje nastaju tijekom trajanje usluge. Ključne riječi: Umrežena virtualna stvarnost, parametri kvalitete usluge, model dinamičke prilagodbe usluge, pregovaranje kvalitete usluge, signalizacija kvalitete usluge, korisnički profil, profil usluge, dinamički zahtjevi usluge, raspoloživost mrežnih resursa, mreže nove generacije