Dynamic adaptation of QoS parameters for networked virtual reality services = Dinamička prilagodba parametara kvalitete usluge za umreženu virtualnu stvarnost : master thesis = magistarski rad - Skorin-Kapov, Lea; Matijašević, Maja (Zagreb : L. Skorin-Kapov ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Raznolikost u obilježljima pristupnih uređaja i mreža pomoću kojih se pristupa naprednim uslugama umrežene virtualne stvarnosti stvara potrebu za metodama prilagodbe usluge, te mehanizmima pregovaranja parametera kvalitete usluge. Mehanizmi za pregovaranje parametera kvalitete usluge, te mehanizmi dinamičke prilagodbe usluge, potrebni su i nakon što je usluga uspostavljena zbog niza mogućih razloga, kao što su: promjene u mogućnostima/zahtjevima krajnjeg korisnika, promjene u raspoloživosti/cijeni mrežnih resursa, te promjene u zahtjevima same usluge.
Cilj ovoga rada je proučiti parametre kvalitete usluge za primjene umrežene virtualne stvarnosti, te predložiti model njihove prilagodbe kod promjena uvjeta u kojima se odvija usluga. Problem dinamičke dodjele potrebnih mrežnih resursa i prilagodba usluge postavljen je kao optimizacijski problem s ciljem maksimiziranja kvalitete usluge sa stajališta krajnjeg korisnika. U obzir su uzeta ograničenja zbog mogućnosti/zahtjeva krajnjeg korisnika, raspoloživosti/cijene mrežnih resursa, te zahtjeva same usluge. Izvedba predloženog modela u laboratorijskom okruženju pokazuje da potpora dinamičkom pregovaranju parametara kvalitete usluge omogućuje učinkovito korištenje mrežnih resursa. Također, uporaba mehanizama prilagodbe usluge omogućuje očuvanje prihvatljive kvalitete usluge bez obzira na promjene koje nastaju tijekom trajanje usluge.
Ključne riječi:
Umrežena virtualna stvarnost, parametri kvalitete usluge, model dinamičke prilagodbe usluge, pregovaranje kvalitete usluge, signalizacija kvalitete usluge, korisnički profil, profil usluge, dinamički zahtjevi usluge, raspoloživost mrežnih resursa, mreže nove generacije
With the increasing variety of access options being used to access advanced services such as Networked Virtual Reality (NVR) it is becoming necessary to address service customization and mechanisms for the negotiation of Quality of Service (QoS) parameters. The need for renegotiation and service adaptation mechanisms stems from dynamic changes occurring during a service lifetime, including the following: changes in the capabilities/preferences of the end user, changes in network resource availability/cost, and changes in service requirements.
The goal of this thesis is to investigate QoS parameters for NVR services and propose a model for the dynamic adaptation of such parameters in light of changes occurring during a service lifetime. The dynamic resource allocation and application configuration problem is formulated as an optimization problem with the goal of maximizing user perceived quality. Constraints are imposed by the end user capabilities and preferences, available resources and resource costs, and service requirements. Implementation of the proposed model in a laboratory testbed demonstrates how the use of dynamic QoS negotiation and renegotiation enables the efficient use of QoS resources. In addition, the applied service adaptation mechanisms illustrate how to maintain acceptable service quality despite changes occurring during a service lifetime.
Key words:
Network Virtual Reality, Quality of Service (QoS) parameters, dynamic service adaptation model, QoS negotiation, QoS signalization, client profile, service profile, dynamic service requirements, network resource availability, next generation networks
Bibliografija str. 112-116.