Polarimetrijski radarski sustav za meteorološka istraživanja s istodobnim mjerenjima u tri frekvencijska područja : doktorska disertacija - MAJUREC, NINOSLAV (N. Majurec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U radu je razmotren razvoj i izvedba radarskog sustava AMFR (Advanced Multi-Frequency Radar, engl.) za meteorološka istraživanja s istodobnim mjerenjima u tri frekvencijska područja. Namjena radarskog sustava AMFR je proučavanje svojstava oblaka i oborina. Radarski se sustav opisan u tekstu sastoji od tri potpuna polarimetrijska podsustava, svaki s mogućnošću mjerenja radijalne brzine. Podsustavi su projektirani za rad u tri frekvencijska područja: područje Ku (13,4 GHz), područje Ka (35,6 GHz) i područje W (94,92 GHz). Radarski sustav AMFR osigurava jedinstvenu mogućnost mjerenja veličine meteoroloških čestica, fazu oblaka, te udio tekuće vodene mase i leda u atmosferi. Sve ove informacije nije moguće dobiti mjerenjima u samo jednom frekvencijskom području. Opisani je radarski sustav jedinstven po upotrebi kompresije impulsa u frekvencijskom području W s odašiljačem snage 1,8 kW. To je dosad primijenjeno samo uz odašiljače vrlo male snage (ispod 1 W), izvedene u poluvodičkoj tehnologiji. Prikazani su efekti raznih izobličenja na kvalitetu postupka komresije impulsa. U skladu s time, predložen je algoritam za optimizaciju prilagođenog filtra. Svaki od radarskih podsustava osim standardnih sklopova sadrži i digitalno upravljivi sklop za korekciju amplitude, što znatno doprinosi potiskivanju sekundarnih latica prilikom kompresije impulsa. Podrobno su analizirane polarizacijske sheme upotrebljavane kod modernih meteoroloških radarskih sustava. U novije vrijeme, sve se više pažnje posvećuje hibridnoj polarizacijskoj shemi. Kod hibridne polarizacijske sheme odašilju se dvije ortogonalne linearne polarizacije istodobno. To ima prednosti u meteorološkom smislu, ali stvara i dodatne probleme zbog međudjelovanja utjecaja rasprostiranja i refleksijskih svojstava cilja. Algoritam za djelomičnu korekciju pogreške predložen u disertaciji nastoji razdvojiti ove utjecaje. Iscrpne računalne simulacije hibridne polarizacijske sheme provedene su u cilju razvoja spomenutog algoritma. Predloženo je i alternativno sklopovsko rješenje: primjena proširene hibridne polarizacijske sheme. Razvijena polarizacijska preklopka ovog radarskog sustava posebno je zanimljiva. Osim standardne zaštite prijemnika za vrijeme odašiljanja, po prvi puta su primijenjeni sklopovi za ugađanje polarizacije odaslanih impulsa, sklopovi za inverziju jednog od odašiljačkih kanala (proširena hibridna polarizacijska shema) te sklop za interno umjeravanje.