Konverzacijske višemedijske usluge u pokretnim mrežama : magistarski rad - Glad, Ivanka (I. Glad ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U radu je opisano ostvarivanje konverzacijskih višemedijskih usluga u pokretnim mrežama. Opisane su karakteristike i vrste višemedijskih usluga, tehnološki uvjeti koji su omogućili njihovo uvođenje, te mehanizmi za ostvarivanje odgovarajuće kvalitete višemedijske usluge (QoS) u mrežama različitih tehnologija. Budući su danas konverzacijske višemedijske usluge u UMTS mrežama omogućene uporabom 3G-324M standarda u kanalskoj domeni mreže, prikazani su arhitektura, protokoli i osnovni scenariji uspostave poziva toga rješenja. Izvršena je analiza prometnih karakteristika usluge video poziva operatora koji prvi u svojoj zemlji nudi 3G usluge, te navedeni neki od danas prevladavajućih razloga neregularnog raskida video poziva i opisane mogućnosti koje operator može poduzeti da ih prevlada. Pokazano je da paketske mreže omogućavaju efikasniji prijenos i veću fleksibilnost konverzacijskih višemedijskih usluga, te su opisani arhitektura, protokoli i procedure podržavanja pokretljivosti i uspostave sesije u paketskoj domeni UMTS mreža i pokretnom IP-u. Posebna pažnja je poklonjena IP višemedijskom podsustavu koji je 3GPP dizajnirao za ostvarivanje konverzacijskih višemedijskih usluga u paketskim pokretnim mrežama. On omogućuje diferencijaciju operatora na razini aplikacija i usluga, a za to koristi paketski pristup i protokol SIP za uspostavu veza i podršku pokretljivosti. Kako nove mreže pokretnom terminalu trebaju omogućiti globalni, uvijek najbolji pristup i kontinuiranost usluga, prikazano je i međudjelovanje paketskih i kanalnih mreža pri ostvarivanju konverzacijskih višemedijskih usluga. Ključne riječi: Konverzacijske višemedijske usluge, Kvaliteta usluge, Arhitektura i protokoli, Pokretne mreže s komutacijom kanala, 3G-324M, Pokretne mreže s komutacijom paketa, H.323 i SIP signalizacijski protokoli, IP višemedijski podsustav, Međudjelovanje mreža