Estimacija koncentracija komponenata u kemijskim smjesama : magistarski rad - Brščić, Dražen (D. Brščić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovom su radu analizirane metode estimacije koncentracije kemijskih komponenata u smjesama. Estimacija se obavljala na osnovi infracrvenog spektra smjese dobivenog mjerenjem pomoću FTIR spektra. U radu je dan pregled teorije povezane s FTIR spektrometrijom. Prikazane su osnovne linearne metode koje se koriste u estimaciji. Dan je opis metoda odabira broja komponenata modela. Osim toga, prikazane su metode preprocesiranja spektra. Prikazana je i jednostavna nelinearne metoda estimacije. Algoritmi estimacije ispitani su najprije na simuliranim podacima, a zatim na stvarnim podacima dobivenim mjerenjem. Na kraju dan je komentar dobivenih rezultata, te je dan zakljuèak o pogodnosti korištenja prikazanih metoda kod opisanog problema. Ključne riječi: Estimacija, Spektrometrija, Glavne komponente, Preprocesiranje, Neuronske mreže