Integrating semi-structured data into data warehousing system = Integracija polustrukturiranih podataka u sustav skladištenja podataka : doctoral thesis = doktorska disertacija - Vrdoljak, Boris; Skočir, Zoran (Zagreb : B. Vrdoljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji se predlaže metodologija za oblikovanje skladišta podataka izravno iz izvora podataka koji su u XML formatu. Skladište podataka je baza podataka koja prikuplja i integrira povijesne podatke iz raznorodnih izvora u svrhu potpore procesu donošenja odluka. Kako su podaci u XML formatu polustrukturirani, konceptualno oblikovanje skladišta podataka donosi niz izazova. U disertaciji se predlaže algoritam za konceptualno oblikovanje, koji se zasniva na identifikaciji i praćenju funkcijskih ovisnosti u XML izvorima. Algoritam je detaljno specificiran korištenjem Unified Modeling Language dijagrama aktivnosti. Rezultat algoritma je konceptualna shema, oblikovana prema višedimenzionalnom modelu podataka. Iz konceptualne sheme može se zatim dobiti logička i fizička shema. Da bi se testirao i verificirao predloženi pristup, razvijen je prototip alata za oblikovanje skladišta podataka iz XML izvora. Funkcijska arhitektura koja opisuje osnovne funkcije alata prikazana je u disertaciji. Alat pomaže dizajneru u izradi konceptualne sheme skladišta podataka i omogućuje nadzor svih faza konceptualnog oblikovanja pomoću grafičkog sučelja.
Ključne riječi: sustav skladištenja podataka, oblikovanje skladišta podataka, višedimenzionalni model podataka, polustrukturirani podaci, XML (eXtensible Markup Language), upitni jezici, prototip alata za oblikovanje skladišta podataka
The dissertation proposes a methodology for designing a data warehouse directly from XML data sources. Data warehouse is a database that collects and integrates historical data from heterogeneous sources in order to support decision making process. Given that XML data is semi-structured, a conceptual design of data warehouses from XML sources brings particular challenges. The dissertation proposes an algorithm for the conceptual design, based on identifying and navigating the functional dependencies in XML sources. The algorithm has been specified in detail using the Unified Modeling Language activity diagrams. The result of the algorithm is a conceptual scheme, designed according to a multidimensional data model. The logical and physical schemes for the warehouse can be derived from the conceptual scheme. A prototype tool for data warehouse design from XML sources has been developed to test and verify the proposed algorithm. A functional architecture describing main functions of the tool has been presented in the dissertation. The tool assists a designer in deriving a conceptual scheme for a data warehouse and enables control of all conceptual design phases through a graphical interface.
Keywords: data warehousing system, data warehouse design, multidimensional data model, semi-structured data, XML (eXtensible Markup Language), query languages, prototype tool for data warehouse design
Bibliografija str. 136-140.