Proračun lokalnih termohidrauličkih uvjeta za potrebe kvalificiranja električne opreme sigurnosne klase : magistarski rad - Sučić, Boris (B. Sučić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovom radu napravljen je trodimenzionalni model IB prostorija na elevaciji 100.3 metara nuklearne elektrane Krško koje su pod utjecajem loma u sustavu za čišćenje parogeneratora. Od vitalnog je značaja za sigurnost elektrane osiguranje točno propisanih uvjeta u prostorijama s akumulatorskim baterijama i punjačima koje se nalaze na ovoj elevaciji u IB zgradi jer se na taj način osigurava i napajanje kompletne nuklearne instrumentacije. Za propisani maseni protok ispuštenog fluida i za različite scenarije otvaranja komunikacije prema turbinskoj zgradi i okolišu, te izolacije mjesta loma, uz pomoć CFD programa FLUENT određena je trodimenzionalna raspodjela temperature i identificirane su povoljne lokacije za ugradnju temperaturnih senzora. U prvoj fazi rada su se zbog što je moguće bolje komparacije s programom GOTHIC ali i zbog upoznavanja mogućnosti programa FLUENT napravili proračuni u relativno jednostavnoj geometriji. Upravo su iskustva stečena na ovim tzv. jednostavnijim modelima predstavljala značajan doprinos kasnijem, kvalitetnijem, modeliranju te proračunu strujanja u složenoj geometriji IB prostora. U uvodim poglavljima ovog rada napravljen je pregled osnovnih značajki analize (Grgić, 2001) koja je trasirala put i postavila temelje analizi napravljenoj u ovom radu. Također, predstavljene su osnove jednadžbe dinamike i mogućnosti CFD programa FLUENT. Kroz analizu dobivenih rezultata na modelu IB prostorija, neovisno o analiziranom scenariju, pokazalo se je da je najpovoljnija lokacija za ugradnju temperaturnih senzora prostorija IB010 i to njezini zidovi prema zgradi kontejmenta i prema prostoriji IB007. Kao zaključak može se reći da je i uz sva nužno uvedena pojednostavljenja uvođenje CFD programa FLUENT u rješavanje ove klase problema sigurno opravdalo svoju svrhu. Naime, po prvi su se put vidjele lokalne raspodjele temperature i brzine strujanja koje su jako nedostajale proračunima s modelima s distribuiranim volumenima. Također, i sama nestacionarnost i trodimenzionalnost problema zahtijevala je softverski paket koji je najučinkovitiji upravo u tom dijelu. Korištenjem CFD programa FLUENT se po prvi put kroz rezultate uspjela potvrditi činjenica da prilikom uspostavljanja dominantnog strujanja prema turbinskoj zgradi na vratima IB010-IB001 dolazi do reverziranja smjera strujanja. Međutim, nikako se ne smije zanemariti i jako velika kompleksnost modeliranja dvofaznih strujanja kroz program FLUENT, te čak i uz dosta pojednostavljenja jako dugo vrijeme izračuna. Upravo u zadnje navedenim činjenicama leži najveća prednost programa GOTHIC u odnosu na program FLUENT, brže vrijeme izračuna i jednostavnije modeliranje dvofaznih strujanja. Kombiniranjem ova sva programska paketa dobrim dijelom su se anulirale mane svakog od njih te dobiveni rezultati čine jednu, kompaktnu, cjelinu. Budući rad u ovom području upravo je determiniran kombiniranim korištenjem CFD programa i programa s distribuiranim volumenima koji bi bili alat za validaciju rezultata dobivenih CFD analizom. Ključne riječi: računalna dinamika fluida, FLUENT, termohidraulički uvjeti, električna oprema sigurnosne klase