Service architecture for content dissemination to mobile users = Arhitektura usluge za isporuku sadržaja pokretnim korisnicima : doctoral thesis = doktorska disertacija - Podnar, Ivana (I. Podnar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Disertacija predlaže arhitekturu i implementaciju usluge za učinkovitu i personaliziranu isporuku sadržaja pokretnim korisnicima. Usluga omogućuje objavljivanje sadržaja na načelu objavi-pretplati namijenjenog velikom broju korisnika. Usluga je personalizirana jer korisnici pretplatom izražavaju interes za primanje određene vrste sadržaja. Sadržaj čine podaci koji se ne prenose u stvarnom vremenu, varijabilnih su prometnih karakteristika (kratke tekst poruke, slike ili video isječci), a trenutak njihovog objavljivanja je slučajni događaj. Usluga treba omogućiti pokretljivost osobe, tj. mogućnost primanja sadržaja u raznovrsnim mrežama i na različitim terminalima. Disertacija daje dva pogleda na uslugu za isporuku sadržaja. Najprije je predložen matematički model koji opisuje distribuirane sustave objavi-pretplati, te su definirani algoritmi usmjeravanja poruka koji podržavaju pokretljivost korisnika sustava. Potom je predložena arhitektura usluge za isporuku sadržaja temeljena na komponenti objavi-pretplati koja je oblikovana primjenom tehnologije Web service. Ključne riječi: isporuka sadržaja, međuoprema objavi-pretplati, pokretljivost, model vođen događajima, algoritam usmjeravanja, arhitektura programskog proizvoda