Model sustava regulative energetskih djelatnosti : doktorska disertacija - Banovac, Eraldo (E. Banovac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji je zasnovan algoritam za istraživanje podloga sustava regulacije u energetskom sektoru. Provedena metoda istraživanja zasnivala se na analitičkom prikazu teoretskih osnova regulacije, detaljnoj analizi već postojećih podloga i razradi nedostajućih podloga, kao što su: analiza nadležnosti Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, analiza tržišta električnom energijom i prirodnim plinom, razvoj metode za određivanje postojeće razine regulacije. Postavljeni su odgovarajući modeli, kao što su: opći model sustava regulacije u energetskom sektoru sa svrhom istraživanja funkcija regulacijskog mehanizma, model regulacije izdavanjem dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, model za testiranje postupka prikupljanja podataka za potrebe regulacijskog monitoringa, model procesa donošenja tarifa, model zaštite potrošača na području energije i pripadajućih usluga. Dani su prijedlozi za razvoj sustava regulacije energetskih djelatnosti i za daljnje unapređenje regulacijskog pristupa, a posebno: odabir oblika za primjenu Pricecaps formule, nova organizacijska struktura regulacijskog tijela, razvoj metode monitoringa prihoda i troškova, određivanje pristupa pitanjima tarifnih sustava, mjesto i uloga savjeta regulacijskog tijela, trodijelno-povezani sustav osiguranja zaštite potrošača i blok dijagram postupka zaštite potrošača na području energije i pripadajućih usluga. Ključne riječi: Energetska djelatnost, Licenciranje, Monitoring, Organizacijska struktura, Regulacija, Regulacijski mehanizam, Regulacijsko tijelo, Regulirana energetska tvrtka (energetski subjekt), Tarifni sustav, Zaštita potrošača