Upravljanje sjednicom za govorne pozive u mreži treće generacije : magistarski rad - Vizek, Una; Matijašević, Maja (Zagreb : U. Vizek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Ovaj se rad bavi problemom prijenosa govornog poziva u mreama treće generacije, posebno upravljanja sjednicom za takve pozive. U radu su opisane osnovne značajke mrea treće generacije i njihova podjela na tri domene: kanalnu, paketsku i IP multimedijski (IPMM) podsustav. Prikazan je problem prijenosa govornog poziva kroz te domene. Poseban naglasak je stavljen na pozive koji okončavaju u kanalnoj domeni. Prema specifikacijama Third Generation Partnership Project foruma za usmjeravanje govornog poziva kroz IPMM podsustav potreban je Breakout Gateway Control Function čvor. U radu su opisane osnovne značajke tog čvora.
U tvrtci Ericsson Nikola Tesla razvijen je prototip tog čvora. U radu je opisana arhitektura tog prototipa. Posebno je obrađen dio čvora koji slui za upravljanje sjednicom Upravljački modul. Iz formalnog rjeenja izvedenog u jeziku Unified Modelling Language (UML) izvedeno je programsko rjeenje u jeziku C++. U radu su opisane osnovne C++ klase Upravljačkog modula. Na ispitnim primjerima koji su izvedeni u laboratorijskom okruenju pokazano je da BGCF čvor uspjeno upravlja sjednicom za govorne pozive u mrei treće generacije.
Ključne riječi: Upravljanje sjednicom, govorni poziv, usmjeravanje, treća generacija mrea, IP MM, SIP, 3GPP, BGCF.
The theme of this thesis is problem of session control for voice calls in third generation (3G) networks. Basic features of 3G network are being described, including description of three domains: Circuit Switched (CS), Packet Switched (PS) and IP Multimedia (IPMM) Subsystem. The problem of session control for voice calls is shown on example of CS terminating voice call. In specifications of 3G Partnership Project (3GPP) Breakout Gateway Control Function node is being introduced as a part of solution for routing and session control of voice calls. The main features of this node are described in this thesis.
The prototype of BGCF node was developed in Ericsson Nikola Tesla. The architecture of this prototype is shown. The emphasis is placed on part of that prototype called Control Module. The solution is formalised with Unified Modelling Language, and the software is written in C++ language. The main C++ classes of Control Module are described in thesis. The required behaviour was tested by means of a few test calls in signalling laboratory. It was shown that prototype behaves is required.
Keywords: session control, routing, voice traffic, generation networks, IP MM, SIP, 3GPP, BGCF
Bibliografija str. 93-94.