Optimizacija troškova transmisijske opreme za pristupnu mrežu treće generacije : magistarski rad - Holub, Drago (D. Holub ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Razvoj mobilnih sustava treće generacije predstavlja veliki izazov posrnuloj telekomunikacijskoj industriji. Pri razvoju takovih sustava trebalo je voditi računa o konačnoj cijeni proizvoda. Razlog tome su smanjene financijske mogućnosti operatera i nepoznata brzina uspjeha novog sustava na tržištu. Najveći dio financijskskih sredstava koji će operateri utrošiti na postavljanje sustava treće generacije biti će potrošen za potrebe pristupne mreže. U radu su istražene neke od mogućnosti kako se mogu smanjiti troškovi transmisijske opreme i troškovi postavljanja i održavanja pristupne mreže treće generacije. KLJUČNE RIJEČI: mobilni sustavi treće generacije, pristupna mreža, transmisijska oprema