Utjecaj modulacije na pogrešku mjerenja električnog polja širokopojasnom sondom u svrhu procjene utjecaja na ljude : doktorska disertacija - Šarolić, Antonio (A. Šarolić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji se analizira širokopojasna mjerna sonda za mjerenje jakosti električnog polja koja se zasniva na diodnoj detekciji napona induciranog na kratkom dipolu. Ovakva sonda se koristi za mjerenje jakosti polja u svrhu procjene utjecaja na ljude, te je svaka pogreška mjerenja važna. Analiza je pokazala značajne pogreške pri mjerenju jakog polja s moduliranom ovojnicom. U disertaciji je objašnjen uzrok nastanka ove pogreške, te su izvedene jednadžbe kojima se granice iznosa pogreške mogu predvidjeti za različite valne oblike upadnog električnog polja. KLJUČNE RIJEČI: širokopojasna sonda, mjerenje jakosti električnog polja, pogreška mjerenja, utjecaj na ljude, diodni detektor