Utjecaj modulacije na pogrešku mjerenja električnog polja širokopojasnom sondom u svrhu procjene utjecaja na ljude : doktorska disertacija - Šarolić, Antonio; Modlic, Borivoj (Zagreb : A. Šarolić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji se analizira širokopojasna mjerna sonda za mjerenje jakosti električnog polja koja se zasniva na diodnoj detekciji napona induciranog na kratkom dipolu. Ovakva sonda se koristi za mjerenje jakosti polja u svrhu procjene utjecaja na ljude, te je svaka pogreška mjerenja važna. Analiza je pokazala značajne pogreške pri mjerenju jakog polja s moduliranom ovojnicom. U disertaciji je objašnjen uzrok nastanka ove pogreške, te su izvedene jednadžbe kojima se granice iznosa pogreške mogu predvidjeti za različite valne oblike upadnog električnog polja.
KLJUČNE RIJEČI: širokopojasna sonda, mjerenje jakosti električnog polja, pogreška mjerenja, utjecaj na ljude, diodni detektor
This PhD thesis analyzed the wideband electric field probe. The probe measures the field by diode detection of the voltage induced on a short dipole antenna. Since this kind of probe is commonly used for human health hazard estimation, every amount of error is extremely important. The analysis showed severe errors when strong electric field with modulated envelope is measured. The cause of this measurement error was explained and its boundaries were calculated by analytical equations, for various incident field waveforms.
KEYWORDS: wideband electric field probe, electric field measurement, measurement error, health hazard, diode detector
Bibliografija str. 143-145.