Simulation of a television speaker with natural facial gestures = Simulacija televizijskog govornika s prirodnim pokretima lica : master thesis = magistarski rad - Šmid, Karlo (K. Šmid ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Autonomni razgovorni agent je grafički utjelovljen animirani agent (virtualni lik) koji čita tekst napisan na engleskom jeziku te ga predstavlja kao govor koji je popraćen sa odgovarajućim, prirodnim pokretima lica. Sustav koristi leksičku analizu i statističke modele gesti lica kako bi mogao generirati odgovarajuće geste koje su povezane sa engleskim tekstom. Takav sustav je namijenjen za automatsku generaciju realističnih virtualnih govornika, kao što su TV govornici i pripovjedači, te uključuje karakteristike takvih govornika koje su sakupljene analizom video sekvenci pravih govornika (procesom "treniranja"). Autonomni razgovorni agent je baziran na vizualnom tekst-u-govor sustavu koji generira pokrete usana sinkronizirane sa generiranim govorom. Taj sustav je proširen tako da sada uključuje treptaje očiju, pokrete glave i obrva te jednostavno praćenje pogleda. Rezultat je automatska, potpuna animacija lica na osnovu unesenog engleskog teksta. Ključne riječi: animacija lica, virtualni govornik, vizualan tekst-u-govor, MPEG-4 FBA, utjelovljeni razgovorni agenti.