Politikom utemeljeno upravljanje kvalitetom usluge u UMTS mreži : magistarski rad - Boroša, Tomislav (T. Boroša ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Magistarski rad «Politikom utemeljeno upravljanje kvalitetom usluge u UMTS mreži» obraðuje model upravljanja kvalitetom IMS (IP Multimedia Subsystem) usluga temeljen na politici, pri èemu se pod pojmom politike podrazumijeva skupina pravila kojima se definiraju kriteriji dohvaæanja i upotrebe mrežnih resursa. U samom radu razmotren je mehanizam kontrole IMS usluga definiran od strane forume The 3rd Generation Partnership Project (3GPP) s posebnim naglaskom na funkcionalnost Policy Decision Function (PDF) mrežnog elementa sustava IMS. Magistarski rad obraðuje izvedbu upravljaèkih suèelja Gq mrežnog elementa PDF, te definira osnovnu skupinu upravljaèkih poruka suèelja Gq potrebnih za potpunu funkcionalnost PDF elementa u skladu s 3GPP preporukama. Ključne riječi: IMS podsustav, UMTS mobilna mreža, kvaliteta IMS usluge, vremenski ovisne IMS usluge, politikom utemeljeno upravljanje kvalitetom usluge, PDF (Policy Decision Function), Gq sučelje, DiffServ, Protokol SIP, Go sučelje