Procjena pouzdanosti opreme tijekom životnog vijeka metodama vjerojatnosne analize sigurnosti : doktorska disertacija - Vrbanić, Ivan (I. Vrbanić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Disertacija razmatra procjenu pouzdanosti opreme tijekom životnog vijeka utemeljenu na metodama vjerojatnosne analize sigurnosti. Koristi se vremenski ovisan model rastuće brzine kvara utemeljen na Weibullovoj raspodjeli. Učinak servisiranja opreme je uključen u model rastuće brzine kvara metodom srazmjernog smanjenja stupnja starosti, pomoću faktora poboljšanja. Ovaj model korišten je za vremenski ovisnu procjenu dvaju najvažnijih parametara opreme kod vjerojatnosne analize sigurnosti: brzinu kvara opreme u pogonu i neraspoloživost uslijed kvara opreme u stanju pripravnosti. Odgovarajući parametri modela procjenjuju se Bayesovom analizom. Za potrebe Bayesove analize, definirane su funkcije vjerodostojnosti za slučaj s opremom u pogonu, te za slučaj s opremom u stanju pripravnosti. Postupak procjene parametara i predviđanja vremenski ovisnih pokazatelja pouzdanosti demonstriran je, za oba razmatrana slučaja, na primjerima s pretpostavljenim pogonskim povijestima i strategijama održavanja opreme. Uključen je i primjer s uzastopnom provedbom Bayesove analize. Postupak procjene vremenski ovisnih parametara opreme primijenjen je na odabranu sigurnosnu opremu uključenu u model vjerojatnosne analize sigurnosti nuklearne elektrane. Uključeni su prikazi dobivenih rezultata s opažanjima i tumačenjima. Disertacija se završava zaključcima i preporukama za daljnja istraživanja. Ključne riječi: vjerojatnosna analiza sigurnosti, procjena pouzdanosti tijekom, životnog vijeka, vremenski ovisna rastuća brzina kvara, rizik, oprema u stanju pogona, oprema u stanju pripravnosti, Bayesova analiza parametara pouzdanosti