Kontrola pristupa i sigurnost virtualnih privatnih mreža : magistarski rad - Matić, Mirta (M. Matić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Obzirom na sve veću potrebu spajanja udaljenih i prometno manje zahtjevnih korisničkih lokacija na centralnu lokaciju korporativne mreže, a sagledavajući dostupnost i smanjenje troškova, uspostava virtualnih privatnih mreža komutiranog pristupa (Virtual Private Dial-up Network, VPDN) kroz Internet mrežu se nameće kao optimalno rješenje. Zbog pitanja sigurnog prijenosa podataka davatelji telekomunikacijskih usluga su ponudili uslugu virtualnih privatnih mreža komutiranog pristupa (Virtual Private Dial-up Network, VPDN) uspostavom L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) tunela kroz Internet mrežu. Uzimajući takvu uslugu od davatelja telekomunikacijskih usluga, korisnik udaljene lokacije nakon uspostave komutirane veze i dodatnog podizanja IPSec (Internet Protocol Security) tunela unutar L2TP tunela, odnosno šifriranjem podataka, ostvaruje siguran pristup centralnoj lokaciji. U radu se koristi model virtualne privatne mreže komutiranog pristupa primjenjiv u stvarnom poslovnom procesu, a obuhvaća resurse HT-a kao davatelja telekomunikacijske usluge (javna telefonska mreža, širokopojasna mreža) i davatelja usluge pristupa Internetu (javni Internet modemski ulazi, autorizacijski poslužitelj). Na navedenom modelu se analizira proces uspostave poziva udaljene korisničke lokacije na centralnu lokaciju korporativne mreže. Prati se i analizira AAA (Authentication Authorization Accouting) proces obuhvaćajući proces uspostave L2TP i IPSec tunela. Kako šifriranje podataka unosi dodatno vrijeme procesiranja čime se povećava ukupno kašnjenje paketa od udaljene do centralne lokacije, analizira se kašnjenje prijenosa podataka sa i bez šifriranja. Također se analizira utjecaj metoda šifriranja na ukupno kašnjenje prijenosa podataka te razmatraju sigurnosni aspekti takvog okruženja. Da bi se razmotrili sigurnosni aspekti opisanog modela virtualne privatne mreže, simulira se neautorizirani pristup podacima na način da se promet vezan uz promatranu virtualnu privatnu mrežu, a razmijenjen između javnih modemskih ulaza i centralne lokacije snima i analizira Ethereal programom instaliranim na osobnom računalu (Personal Computer, PC). Priložene konfiguracijske datoteke mrežne opreme korištene u modelu daju kompletnu konfiguraciju korištenog modela kao i analizu uspostave L2TP i IPSec tunela. KLJUČNE RIJEČI: VPN (virtualna privatna mreža), VPDN (virtualna privatna mreža komutiranog pristupa), L2TP protokol, IPSec protokol, AAA poslužitelj, LAC mrežni uređaj, LNS mrežni uređaj.