Sustav za Internetom kontrolirani uzgoj riba : magistarski rad - Petrinec, Krešimir (K. Petrinec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Posljednjih nekoliko desetljeća došlo je do velikog napretka u tehnologiji uzgoja ribe što je rezultiralo smanjenjem cijene i globalnim povećanjem proizvodnje ribe. Nova, napredna tehnologija uzgoja zahtjeva neprestano praćenje kvalitete vode, odnosno, parametara koji su relevantni za rast ribe, a to su ponajprije temperatura vode, pH vrijednost vode i koncentracija kisika otopljenog u vodi. Za razumijevanje ekspertnih sustava ukratko je opisana teorija ekspertnih sustava koja je korištena u okviru ovog magistarskog rada, te je ukratko opisana tehnologija uzgoja slatkovodnih riba i način na koji je predstavljeno znanje o tehnologiji uzgoja u ekspertnom sustavu. U ovom magistarskom radu izrađen je, na temelju postojeće baze znanja vrhunskih eksperata iz područja uzgoja riba, ekspertni sustav čije usluge može koristiti veći broj korisnika u realnom vremenu. On omogućava korisnicima da pomoću razvijene i izvedene programske aplikacije Server promatraju ključne parametre proizvodnog sustava. Za tu svrhu razrađena je cjelovita koncepcija sklopovske i programske podrške. Projektiran je, izrađen i programiran prototip elektroničkog upravljačkog modula – ulazno-izlazne jedinice, koja omogućava upravljanje izvršnim uređajima (aeratorima, automatskim hranilicama) u ribnjaku putem računala. Sustav za Internetom kontrolirani uzgoj riba razvijen je na dva ribogojilišta u Hrvatskoj, na kojima je tijekom višemjesečne eksploatacije sustava ispitano djelovanje sustava na efikasnost proizvodnje direktnom usporedbom s dosadašnjim uhodanim načinom upravljanja proizvodnjom. Rezultati rada ekspertnog sustava pokazali su da se kontroliranom hranidbom mogu postići značajne uštede hrane u odnosu na nekontroliranu hranidbu uz ostvarenje istog prirasta biomase. Također se povećava kvaliteta ribljeg mesa što sve zajedno doprinosi većem profitu ribogojilišta. Zbog optimalnog utroška riblje hrane u ribnjacima, neposredno povezanih s prirodnim vodotocima, smanjuje se i zagađenje vodenih tokova. Ključne riječi: ekspertni sustavi, sustavi zasnovani na pravilima, uzgoj riba, hranidba riba, kvaliteta vode, Internet, upravljanje sustavima, mjerni i upravljački uređaji.