Automatizacija odlučivanja u sustavu gospodarenja kolnicima primjenom geografskog informacijskog sustava : magistarski rad - Hitrec, Vesna (V. Hitrec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
"Bogati smo podacima, ali siromašni informacijama" - česta je izjava Uprava za ceste iz cijelog svijeta. Stupanj uspostave Sustava gospodarenja kolnicima na različitim je razinama u različitim zemljama, no ipak svi se susreću sa sličnim problemima. Otkako se i u Hrvatskoj zadnje 2 godine prikupljaju podaci o stanju kolnika mjernom opremom, također postoji problem interpretacije mnoštva prikupljenih podataka, te donošenja odluka o tipovima zahvata kao i o kratkoročnoj i dugoročnoj strategiji održavanja cesta. U radu je predloženo kako iskoristiti funkcionalnosti GIS tehnologije za rješavanje navedenog problema, te kao pomoć za donošenje odluka u određivanju mjera obnove kolnika. Ključne riječi: GIS i Sustav gospodarenja kolnicima, održavanje cesta, baza cestovnih podataka (BCP), donošenje odluka, "What-if" analize, dinamička segmentacija, topologija