Simulacijsko modeliranje procesa toplog valjanja aluminijskih traka : magistarski rad - Tomašić, Ivan (I. Tomašić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Bitna tehnološka karakteristika toplo valjane trake je njen profil. Za ostvarivanje željenog profila valjaoničari se često služe matematičkim modelima valjačkog stroja koji nisu savršeni. Ovaj rad prezentira mogućnosti korištenja neuronskih mreža u svrhu modeliranja tog procesa. Prezentirano je modeliranje sile valjanja i profila izvaljane trake neuronskom mrežom. Izlaz iz mreže koja modelira silu je iskorišten kao ulaz u neuro-matematičkom modelu za izračun profila valjane trake. Simulacijski rezultati koje daje neuronska mreža za predikciju profila izvaljane trake su više nego zadovoljavajući, dok su rezultati koje daje neuronska mreža za predikciju sile izvrsni. Rezultati koje daje miješani neuro-matematički model nisu zadovoljavajući jer model nije dobar. To pokazuje koliko je teško matematički modelirati taj kompleksni proces i dodatno opravdava primjenu neuronskih mreža u modeliranju procesa toplog valjanja aluminijskih traka. Ključne riječi: valjanje aluminija, modeliranje procesa valjanja, simuliranje procesa valjanja, sila valjanja, profil trake, neuronska mreža