Smanjenje intermodulacijskih produkata digitalnog odašiljača za multimedijske usluge : doktorska disertacija - Milak, Ivan (I. Milak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U ovoj disertaciji opisana je metoda smanjenja intermodulacijskih produkata u digitalnom odašiljaču za multimedijske usluge. Godine 1997. objavljen je od strane ETSI organizacije Standard za digitalnu zemaljsku video radiodifuziju, s čime je započelo novo poglavlje u razvoju digitalne televizijske tehnologije. Prijenos signala preko velikog broja podnosilaca, COFDM modulacija, digitalna predkorekcija, GPS sinkronizacija, samo se neke značajke digitalnog televizijskog odašiljača. COFDM modulacijski postupak vrlo je otporna na utjecaje različitih smetnji (npr. refleksije i interferencije), a isto tako je i spektralno ekonomičan, budući da u odašiljačkoj mreži omogućuje emitiranje digitalnog signala samo na jednom kanalu (Single Frequency Network). Nastojanje da se uz nominalnu izlaznu snagu odašiljača postigne i što veći stupanj iskorištenja pojačala, ograničeno je rastom intermodulacijskih produkata unutar kao i izvan kanala. Rješenje za smanjenje intermodulacijskih produkata predstavlja upotreba digitalne predkorekcije i izlazne filtarske jedinice.