Model heterogene transmisijske mreže zasnovan na GMPLS arhitekturi : magistarski rad - Tomić, Ivica (I. Tomić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu su prikazane tehnološke karakteristike mreža kakve danas postoje s točke gledišta različitih heterogenih platformi. Arhitektura GMPLS-a kreirana je s idejom njihovog usklađivanja: mogućnost formiranja konekcija s kraja na kraj unutar spomenutih transportnih entiteta, mreže koja se sastoji od elemenata različitih isporučitelja opreme, formiranja zajedničke kontrolne ravnine i upravljanja cjelokupne transportne platforme jedinstvenim sustavom neke su od prednosti implementacije GMPLS-a. Jedna od najvažnijih činjenica koja ostavlja široka vrata intenzivnijoj uporabi GMPLS-a je to da je potrebna samo nadogradnja postojeće opreme, a ne implementacija opreme potpuno novog tipa. Rad predstavlja modele mrežne okosnice i regionalnih razina u vidu predlaganja funkcionalnosti u čvorovima. Ključne riječi: poopćena viseprotokolna komutacija oznaka, oznaka, sučelje korisnik-mreža, upravljanje mrežom, kontrolna ravnina