Izvedba i analiza algoritma kompresije digitalnih nepokretnih slika prema normi JPEG 2000 : magistarski rad - Novosel, Damir; Kovač, Mario (Zagreb : D. Novosel ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
JPEG2000 je najnovija ISO/IEC norma koja definira sustav kompresije slika. Njena jezgra, koje definira osnovni sustav kodiranja digitalnih nepokretnih slika, postala je međunarodnom normom 2000. godine, dok je rad na pojedinim dijelovima norme još uvijek u tijeku. Ovaj magistarski rad sastoji se iz 6 glavnih poglavlja i većeg broja pod-poglavlja. Prva tri poglavlja čine uvodni dio, četvrto i peto poglavlje predstavljaju glavni dio rada, šesto poglavlje daje zaključke. Prvo poglavlje daje kratki pregled povijesti i trenutnog stanja na području normizacije kompresije slika. Drugo poglavlje daje pregled cijele JPEG2000 norme, uz detaljan opis njene jezgre. Prikazane su i neke javno dostupne izvedbe kodeka u skladu sa JPEG2000 normom. Treće poglavlje ukratko prikazuje dva glavna algoritma koje bi JPEG2000 norma trebala zamijeniti: JPEG i JPEG-LS. Četvrto poglavlje prikazuje autorovu vlastitu cjelobrojnu izvedbu enkodera u skladu sa jezgrom JPEG2000, te prikazuje rezultate provedenih ispitivanja usklađenosti i prihvatljivosti. Peto poglavlje prikazuje detaljne rezultate usporedbi između autorove izvedbe JPEG2000 enkodera i dvaju javno dostupnih izvedbi JPEG i JPEG-LS enkodera. Prikazana su ispitivanja kvalitete kodiranja u načinima rada sa i bez gubitaka, uz korištenje subjektivnih i objektivnih mjera kvalitete. Ispitana je i brzina rada, odnosno vrijeme kompresije pojedinih algoritama. Provedena je i osnovna optimizacija enkodera, te su postignuti relativno dobri rezultati. U šestom poglavlju dani su konačni zaključci, doneseni nakon proučavanja JPEG2000 norme i rezultata provedenih ispitivanja.
Na samom kraju rada dan je popis korištene literature i referenci, kao i popis alata korištenih u toku rada.
Ključne riječi: JPEG2000, izvedba kodera, ispitivanje usklađenosti, ispitivanje prihvatljivosti, JPEG, JPEG-LS, usporedba algoritama kompresije, subjektivna usporedba kvalitete
JPEG2000 is latest ISO/IEC international standard that defines an image coding system. Its core, that defines basic image coding system, has become an international standard in 2000. , and work on some of its subsequent parts is still under way.
This Master's thesis consists of 6 main chapters and a number of sub-chapters.
First three chapters make an introduction. Chapter 1 gives brief overview of history and current situation in the still image standardization domain. Chapter 2 gives extensive overview of JPEG2000 standard, with special emphasis on its core part. Some of publicly available JPEG2000 codec implementations are also presented. Chapter 3 briefly presents two main algorithms that JPEG2000 standard is supposed to replace: JPEG and JPEG-LS.
Chapters 4 and 5 constitute main part of this thesis. Chapter 4 presents author's own integer implementation of JPEG2000 compliant encoder, and presents results of conformance and acceptance testings. Chapter 5 presents detailed results of comparisons between author's own JPEG2000 encoder implementation and two publicly available JPEG and JPEG-LS encoder implementations. Tests of encoding quality, in both lossless and lossy modes, using objective and subjective quality measures, are presented. Encoding speed, i.e. compression time, of different compression algorithms is tested. Own implementation is also optimized, and relatively satisfactory results are presented.
Chapter 6 gives final conclusions, made after thorough inspection of JPEG2000 standard and results of conducted tests.
Finally, lists of literature, references, as well as tools used, are given.
Key words: JPEG2000, encoder implementation, conformance testing, acceptance testing, JPEG, JPEG-LS, compression algorithm comparison, subjective quality testing
Bibliografija str. 105-107.