Algoritmi za optimalni smještaj čvorova u telekomunikacijskoj mreži : magistarski rad - Mikac, Domagoj (D. Mikac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Optimalni smještaj opreme u telekomunikacijskoj mreži predstavlja jedan je od faktora koji utječe na konačnu cijenu i performanse planirane mreže. U radu su opisani različiti modeli za optimalni smještaj opreme koji se razlikuju ovisno o funkciji cilja. Općenito, postoje problemi s obzirom na maksimalnu udaljenost (cijenu) i problemi s obzirom na prosječnu udaljenost (cijenu). Kod prve skupine problema potrebno je odrediti lokacije čvorova tako da maksimalna udaljenost korisnika do najbližeg čvora ne prelazi neku definiranu vrijednost. Ukoliko je korisnik unutar dozvoljene udaljenosti smatra se da je poslužen (pokriven), a ukoliko je izvan dozvoljene udaljenosti smatra se nepokriven. Druga skupina problema razmatra prosječnu udaljenost korisnika do najbližeg čvora. Kod ove klase problema čvorove (poslužitelje) potrebno je razmjestiti tako da je prosječna udaljenost korisnika do poslužitelja minimalna. U ovom magistarskom radu prvo su opisani različiti matematički modeli kojima se opisuju problemi optimalnog smještaja nakon čega su opisani algoritmi rješavanja pojedinih problema. U četvrtom poglavlju opisani algoritmi testirani su na test primjerima generiranih na računalu, a u petom poglavlju isti se algoritmi testiraju na stvarnoj mreži prema podacima jednog telekom operatora. U sklopu magistarskog rada razvijen je i programski alat u kojem su implementirani svi opisani algoritmi. Svi rezultati prikazani u radu dobiveni su pomoću razvijenog alata. Ključne riječi: optimalni smještaj čvorova, optimizacija, GRASP, Lagrangeova relaksacija, prekrivanje skupa, medijan, planiranje mreže